Vijver Winterklaar Maken Tips

Voorkom veelgemaakte fouten met deze handige tips om uw vijver winterklaar te maken. Vissen kunnen probleemloos een lange koude winter overleven mits de vijver waarin ze leven een (gedeeltelijke) minimale diepte heeft van 80 centimeter. Voor Koikarpers ligt deze diepte op 150 cm. Laat de vijver en omgeving in de winter zoveel mogelijk met rust i.v.m. winterslaap. Mochten vissen gewekt worden uit de winterslaap overleven ze de winter waarschijnlijk niet.

Voederen / Bijvoederen van vissen in de winter

VIssen hebben in principe geen voedsel nodig in de winter maar u kunt ze lichtelijk bijvoeren zolang de vissen nog komen eten. Doe dit met mate want de stofwisseling van de wissen zakt in de winterperiode. In een zachte winter is het aan te raden bij te voeren waar dit in een strenge winter onnodig is. Let op: Stop geheel met bijvoeren als de watertemperatuur 6 °C is of lager is.

Bladafval, Algen en Planten

Verwijder dode bladeren en afgestorven vijverplanten voor de winterperiode. Een teveel aan rottende bladeren en planten maakt giftige schadelijke gassen aan onder de ijslaag wat gevaarlijk is voor vissen en vijver. Om deze problemen te voorkomen kunt u de bladeren verwijderen met bijvoorbeeld een visnet of een vijvernet te spannen boven de vijver. Door deze bladeren nu te verwijderen wordt een deel van de algenbloei voorkomen. 

Indien u last heeft van draadalgen moeten deze ook tijdig verwijderd worden. Indien dit niet gebeurd gaat dit ten koste van de waterplanten in het komende jaar.

Wat te doen bij vorst?

Houd een deel van uw vijver ijsvrij met bijvoorbeeld:

Mijn vijver is bevroren wat nu?

Let op: Hak nooit een gat in het ijs
Let op: Ontdooi de vijver nooit met kokend water

Bovenstaande voorbeelden wekken de vissen uit de winterslaap en zorgen er in de meeste gevallen voor dat de vissen de winter niet overleven. Mocht u een deel van de vijver willen ontdooien kunt u dit doen door voorzichtig een warm voorwerp op het ijs te zetten en af te wachten tot er een gat ontstaat. Hier plaatst u vervolgens bijvoorbeeld alsnog een ijsvrijhouder of een luchtstenen om het gat te behouden.

Sneeuw op de vijver

Als het heeft gesneeuwd en het blijft liggen op de vijver kunt u in ieder geval een deel van de sneeuw voorzichtig verwijderen. Het zonlicht wat door de ijslaag heenkomt in de winter zorgt toch voor vitamine D productie bij de vissen en is tevens goed voor de waterplanten.

Vijverapparatuur en de winter

Laat filters gedurende de winter aanstaan. Filters zitten vol levende bacteriën die belangrijk zijn voor uw vijver. Zet skimmers en watervallen stil in de winterperiode. Het mondstuk van de skimmer ligt boven het wateroppervlak en heeft kans kapot te gaan door de vorst. Watervallen kunnen ervoor zorgen dat temperaturen in de vijver te sterk afkoelen door contact met koude lucht en stenen.

Bovengrondse filters goed isoleren om vorstschade te voorkomen.

Koi

Bescherm Koi tegen de winter. Bij een langdurige watertemperatuur van 4 °C of lager wordt het gevaarlijk voor de vissen. Denk na over vijververwarming waardoor de vissen probleemloos de winter overleven. Een watertemperatuur van 12-13°C tijdens te winter voor Koi is ideaal.

Tips

  • Vissen kunnen probleemloos een lange koude winter overleven mits de vijver waarin ze leven een (gedeeltelijke) minimale diepte heeft van 80 centimeter. Voor Koikarpers ligt deze diepte op 150 cm.
  • Stop met voeren van de vissen als de watertemperatuur 6 °C is of lager.
  • Verwijder bladafval voor het gaat vriezen
  • Laat filters gedurende de winter aanstaan
  • Zet skimmers en watervallen stil in de winterperiode
  • Bovengrondse filters goed isoleren
  • Hak geen gat in een dichtgevroren vijver
  • Giet geen heet water op een dichtgevroren vijver om te ontdooien
  • Voorkom een bevroren vijver met luchtstenen of vijververwarmer
  • Verwijder voorzichtig sneeuw van de vijver i.v.m. zonlicht
  • Laat vijver en omgeving in de winter met rust i.v.m. winterslaap
  • Bescherm Koi tegen de winter
  • Verwijder overtollige algen

Terug naar overige tips